Bolivinė balanda: skanu ir naudinga

Šiandien mes jus norime supažindintu su populiariu super maistu – bolivine balanda. Kas tai yra ir su kuo šis dalykas yra valgomas, kokią naudą jis gali suteikti ir kaip šį maistą gaminti, kad būtų tikrai skanu ir naudinga?  Ataskymai į visus klausimas bus šiame straipsnyje.

Yra žinomos  legendos, kad šis maistas buvo reguliariai vartojamas senovės inkų, kaip bulvės ir kukurūzai.  Jie manė, kad bolivinė balanda yra šventa, ji buvo vadinama visų grūdų motina ir auksiniais grūdais. Kuo gi yra unikali bolivinė balanda ir kodėl reikia šiuos grūdus įtraukti į savo racioną?


Bolivinė balanda: kas tai?

Ši kruopa atkeliavo iš Pietų Afrikos – ji yra  auginama Peru ir Čilės regionuose, kuriuose yra  draudžiama  augalus paveikti genetiška modifikacija.  Todėl, kai yra perkama bolivinė balanda jūs galite būti tikri, kad tai yra produktas be GMO.

Į bolivinę balandą reiukėtų atkreipti dėmesį, visų pirma, todėl kadangi joje yra  daug folio rūgšties ( o tai ypatingai aktualu besilaukiančioms merginoms), ląstelienos ( kuri padeda sulieknėti) ir  augalinių baltymų.  Taigi stiklinėje kruopų  yra apie 10 – 15 gramų baltymų, o tai yra kur kas daugiau, nei daugelyje mums žinomų košių.  Pagrindinių amino rūgščių balansas panašus į  pieno baltymą.

Tai yra toks produktas, kuris yra praturtintas mineralais ir vitaminais (yaptingai B grupės), o fosforo turi ne mažiau, nei daugelis žuvų rūšių.  Taip pat tai yra labai neblogas geležies, kalcio ir cinko šaltinis. Be to, ši kruopa turi kalio, magnio,vario ir seleno.  Taip pat bolivinė balanda yra beveik visiškai pasisavinama organizmo, ji neturi gliuteno, turi žemą glikenijos indeksą ir puikiai maitina.  Žmonės, kurie serga diabetu  gali  tinkamai įvertinti šį produktą, taip pat ji turi  būti vartojama ir šios ligos profilaktikai.

O dar bolivinė balanda yra keičiamųjų sandėlis (alaninas, glicinas ir tirozinas) ir nepakeičiamųjų amino rūgščių (arganino, valino, leicino, triptofano).  Ypatinga verte gali pasigirti  amino rūgštis lizinas, kuri yra atsakinga už kalcio pasisavinimą organizme.

Bolivinė balanda
Bolivinė balanda


Kaip gaminti bolivinę balandą?

Bolivinė balanda yra  gaminama pakankamai nesudėtingai, o svarbiausia greitai. Kad kruopos nebūtų karčios prieš verdant  jos turi būti tinkamai išplaunamos šaltu vandeniu.  Taip pat galima jas užmirkyti, tačiau tai nėra būtina.

Košė bus minkšta, biri ir traški, puikiai tiinka valgyti su šviežiomis ir  troškintomis daržovėmis.

Su kuo valgyti bolivinę balandą?

Atsižvelgiant, kad šio produkto kaina šiek tiek kandžiojasi, šias kruopas  galima gaminti grynas, derinti su kitomis košėmis arba įdėti į daržovių salotas. Jos gali tapti puikiu papildymu prie plovo su vištiena.

Bolivinė balanda puikiaitinka pietums karštą vasaros dieną, kai nesinori mėsos, tačiau tuo pat metu norisi šiek tiek rimčiau pasistiprinti, nei įprastomis daržovėmis.  Kruopų skonis puikiai atsiskleidži kartu su žalumynais, sezoninėmis daržovėmis, alyvuogėmis, fetos sūriu, galima pagardinti juodaisiais pipirais arba citrina.

Taip pat bolivinė balanda  gali būti derinama su moliūgu ir kariu, baklažanais ir avokadu,  gali būti ukepama su tomatu ir kitais oroduktais. Svarbiausia  nebijokite eksperimentuoti ir atidaryti naujas skonių kombinacijas.

O jūs jau išmėginote bolivinę  balkandą?  Pasidalinkite skaniu receptu komentaruose!


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *