10 produktų geram virškinimui

Mes valgome tokius produktus, kuriuos rekomenduoja norint būti lieknai, kovojame su antsvoriu, naudojame tai kas pagerina mąstymą, geriame stiprią arbatą ir kavą, kad būtume žvalesni.  Tačiau pamirštame kiekvieną dieną stebėti žarnyno aktyvumą.

Laiku atliktas žarnyno valymas gali jūsų žarnynui suteikti daugiau sveikatos ir ilgaamžiškumo.  Vidurių užkietėjimas ne tik gadina nuotaiką, tačiau suteikia prastą savijautą, nuovargį ir apatiją. Gyvenimo būdas, kurio laikosi šiuolaikiškas žmogus sunkiai gali būti vadinamas sveiku: stresai, greitas gyvenimo tempas, fizinio aktyvumo trūkumas ir žalingi įpročiai. Visai tai paskatina procesus, kad  virškinamoji sistema nesusitvarko ir žarnyno darbas sulėtėja. Tokiu būdu yra būtina į savo racioną įtraukti ląstelieną, kuri dar kitaip vadinama maistiniu pluoštu. Ląstelienos šaltiniai – daržovės, vaisiai ir pupelės. Ląsteliena nėra virškinama ir nesįsisavinama, tačiau ji taip pat būtina mūsų organizmui, kaip ir vanduo, mineralinės druskos ir mikroelementai, kurie daro įtaką medžiagų apykaitai. Deja, mes neretai vietoje reikiamo 30 – 35 gramų per parą mes vartojame  jo du kartus mažiau.

Kas tai yra ir su kuo valgyti

produktai – virškinimui gerinti
10 produktų geram virškinimui


Šiai dienai šis terminas labai dažnai yra pakeičiamas posakiu ,,maistinis pluoštas“, tačiau yra kalbama apie tą patį.  Ląsteliena ir maistinis pluoštas gali būti tirpus ir netirpus.  Dėl visos naudos netirpi ląsteliena –produktas su kuriuo reikia būti labai atsargiems.
Dideliais kiekiais netirpi ląsteliena gali  skatinti dujų susidarymą ir sukels  skausmingus spazmus. Yra ir kiti pašaliniai poveikiai: produktai, kurie turi labai daug netirpios ląstelienos, ją vartojant dideliais kiekiais lėtina vitaminų ir mineralų įsisavinimą ir net daro įtaką testosterono lygiui vyrų kraujyje.

Kalbant apie tirpiuosius maistinius pluoštus, tokiu atveju jie elgiasi kur kas draugiškiau. Kai jie patenka į žarnyną, maistinis pluoštas sugeria skysčius  ir jų sudėtį paverčia į želės masę, kuri yra lengvai pašalinama iš organizmo. Yra įrodyta, kad tirpi ląsteliena reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, pašalina cholesterolį, bei sumažina  hemorojų susidarymo tikimybę, padeda išlaikyti normalų svorį. Be to,  tirpi ląsteliena sumažina storosios žarnos vėžio, širdies ligų ir 2 tipo diabeto atsiradimo riziką.



produktai – virškinimui gerinti

Kokia nauda?

10 naudingų produktų apie kuriuos reikia prisiminti. Būtent jie turo labai daug ląstelienos:

  1. Pilno grūdo duona. Iškepta iš stambaus malimo miltų, tai yra puikus ląstelienos, mikroelementų ir vitaminų šaltinis. Ypatingai naudinga mielinė duona, kadangi ji turi mažai kalorijų ir didesnį ląstelienos kiekį, kuri išvalo virškinamąjį traktą.
  2. Sėlenos ir grūdai. Tikriausiai nėra žmogaus,kuris nebūtų girdėjęs kokią naudą suteikia avižinė košė ir viskas tik todėl, kad ji turi daug ląstelienos. Kalbant apie grūdus, juos yra rekomenduojama užgerti vandeniu, kefyru arba sultimis arba įdėti į salotas arba sriubą, ne daugiau šaukšto per dieną.
  3. Pupelės, lęšiai ir kiti ankštiniai augalai. Nežiūrint į tai, kad yra daug ląstelienos, ji į racioną turi būti įtraukiama atsargiai, kad būtų išvengta vidurių pūtimo ir dujų susidarymo.
  4. Avietės, braškės, mėlynės ir agrastai.. Jos nepraranda savo naudingų savybių, kai yra termiškai apdorojamos, todėl jos gali būti naudojamos visus metus.
  5. Avokado. Vienas vidutinis vaisius turi apie 12 gramų naudingo pluošto, o tai jį paverčia profilaktiška priemone no vidurių užkietėjimo.
  6. Migdolai ir kiti riešutai. Kaloringi produktai, kurių sudėtyje yra daug maistinių medžiagų ir ląstelienos. Reguliarus jų naudojimas sumažina cholesterolį. Tačiau dėl per didelio kaloringumo galima vartoti tik nedidelius jų kiekius.
  7. Kriaušė. Puikus vaisius, kuris turi pakankamai daug naudingų maistinių medžiagų ir fruktozės, kurią lengvai įsisavina organizmas sergant skydliaukės ligomis, tačiau didelis jos kiekis gali sukelti vidurių užkietėjimą.
  8. Linų sėklos. Turi abi rūšis ląstelienos, – tirpią ir netirpią – palengvina atliekų pasišalinimą iš žarnyno ir apsaugo nuo sudirgimo virškinamojo trakto gleivinę.
  9. Džiovinti vaisiai. Padidintas kaloringumas neleidžia jų vartoti labai daug (kaip ir riešutų), tačiau norint pagerinti virškinimą dietologai rekomenduoja valgyti slyvas, figas, džiovintus abrikosus ir razinas, ne daugiau kaip vieną saują per dieną.
  10. Žalios daržovės. Tai paskutinis punktas sąraše, tačiau ne ką mažiau svarbus. Daugiausia ląstelienos yra špinatuose, salieruose, šparaguose ir visose kopūstų rūšyse.

produktai – virškinimui gerinti

Be maisto produktų yra ir kitas būdas savo organizmui suteikti reikiamą kiekį ląstelienos. Tam į racioną reikia  įtraukti  natūralų bio kompleksą.  Jo sudėtyje yra tik natūrali ląsteliena: slyvos vaisių minkštimas ir Psyllum gysločio rūšies sėklos plėvelė. Šis preparatas padės žarnynui atkurti savo natūralų ritmą be jokio pilvo putimo, spazmų ir dažno tuštinimosi, kurį galėtų sukelti didelis kiekis netirpios ląstelienos. Pakanka ištirpinti maišelį  sulčių, kefyro arba geriamojo jogurto stiklinėje vieną arba du kartus per dieną – ir jūsų žarnynas pradės dirbti kaip laikrodis.


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *