Sveika mityba žiemą. Žiemos maistas

Žiemos oras ne visada palankus žmogui: skurdi saulutė, šalta ir labai jau dažnai visą dieną prasėdime patalpose. Tai priveda prie vitamimno D deficito, kuris apsaugo smegenis nuo nemigos, streso, nuovargio, uždegiminių procesų  vystymosi ir pagerina bendrąjį imunitetą.

Dietologija.lt sudarė sąrašą produktų, būtinų žieminiam racionui, kad ir žiemą išliktume sveikais ir žvaliais.

Subalansuota mityba žiemą ypatingai svarbi. Jei paskirstyti lėkštę į tris dalis – dvi iš jų turi užimti daržovės, žalios ir termiškai apdirbtos, nežymus kiekis vaisių. Toliau – baltyminiai produktai ir košės.

Vitaminas D

Vitaminas D į organizmą pakliūna dviemis būdais. Pirmasis, pagrindinis – tai jo sintezė odoje, veikiant ultravioletinių spindulių. Antrasis – jau pilnas vitaminas, su produktais. Atsižvelgiant į tai, kad vitamino D galime gauti iš produktų, reikia tam skirti didelį dėmesį.
Labiausiai paplitęs produktas, turintis vitamono D – kiaušinio trynys. Jame, jei išvirti jį minkštai, vitamino D yra tiek, kad patenkinti žmogaus dienos normą.

Žiemos racionas: kokiuose produktuose yra vitamino D

kiaušinio trynys
Kiaušinio trynys

Kiti produktai – menkės kepenėlės, sviestas (ne žemiau 82 proc riebumo), rūgštaus pieno produktai (grietinė, grietinėlė, varškė). Tik reikia atminti, kad minėtųjų produktų, bet minimalaus riebumo vartojimas, nepridės nei vitamino D, nei sveikatos.

Vitaminas C

Erškėtis
Erškėtis

Antrasis vitaminas, būtinas žiemos periodui – vitaminas C. Evoliucijos proceso metu, žmogaus organizmas prarado gebėjimą šį vitaminą sintezuoti ir, kadangi jis priklauso vandenyje tirpstančių vitaminų grupei, galinčių kauptis organizme, todėl reikia jo atsargas nuolat papildyti; o daryti tai patogiausia per mitybą.

Teisinga mityba žiemą


Daugiausia vitamino C turi: džiovintas erškėtis, kopūstai, saldieji pipirai, petražolė, svogūnai. Juos reiktų vartoti žaliais arba kaip ingredientus salotose, kiekvieną dieną, nedideliais kiekiais, norint palaikyti imunitetą ir gerą ssavjautą aplamai.

Rauginti produktai

Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai

Žiemą būtina vartoti daug raugintų produktų. Virš 70 procentų mūsų imuniteto efektyvumo priklauso nuo žarnyno darbo. Šie produktai savo sudėtyje turi pieno rūgšties, kuri maitina gerąsias žarnyno bakterijas, stimuliuoja naudingos mikrofloros augimą, kuri apsaugo nuo virusų ir bakterijų invaziją  į organizmą.

Baltymas, Omega – 3

Žuvis - Lašiša
Žuvis – Lašiša

Ypatingai svarbūs komponentai, būtini žmogaus žiemos racione – baltymai ir riebiosios rūgštys Omega – 3. Baltymai – naujų ląstelių statybinė medžiaga, tame tarpe – ir imuninių (virta mėsa, kiaušiniai, žuvis, ankštinės kultūros, rauginti pieno produktai). Omega – 3 – kraujo kokybei gerinti, trukdyti uždegiminiams procesams bei trombų susiformavimui bei daugelio kitų negalavimų užkardymui (riebi jūrinė žuvis, riešutai, linų sėmenys).


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *