
Bolivinė balanda: skanu ir naudinga
Šiandien mes jus norime supažindintu su populiariu super maistu – bolivine balanda. Kas tai yra ir su kuo šis dalykas yra valgomas, kokią naudą jis gali suteikti ir kaip šį maistą gaminti, kad būtų tikrai skanu ir naudinga? Ataskymai į visus klausimas bus šiame straipsnyje.
Yra žinomos legendos, kad šis maistas buvo reguliariai vartojamas senovės inkų, kaip bulvės ir kukurūzai. Jie manė, kad bolivinė balanda yra šventa, ji buvo vadinama visų grūdų motina ir auksiniais grūdais. Kuo gi yra unikali bolivinė balanda ir kodėl reikia šiuos grūdus įtraukti į savo racioną?
Bolivinė balanda: kas tai?
Ši kruopa atkeliavo iš Pietų Amerikos – ji yra auginama Peru ir Čilės regionuose, kuriuose yra draudžiama augalus paveikti genetiška modifikacija. Todėl, kai yra perkama bolivinė balanda jūs galite būti tikri, kad tai yra produktas be GMO.
Į bolivinę balandą reikėtų atkreipti dėmesį, visų pirma, todėl kadangi joje yra daug folio rūgšties ( o tai ypatingai aktualu besilaukiančioms moterims), ląstelienos ( kuri padeda sulieknėti) ir augalinių baltymų. Taigi stiklinėje kruopų yra apie 10 – 15 gramų baltymų, o tai yra kur kas daugiau, nei daugelyje mums žinomų košių. Pagrindinių amino rūgščių balansas panašus į pieno baltymą.
Tai yra toks produktas, kuris yra praturtintas mineralais ir vitaminais (ypatingai B grupės), o fosforo turi ne mažiau, nei daugelis žuvų rūšių. Taip pat tai yra labai neblogas geležies, kalcio ir cinko šaltinis. Be to, ši kruopa turi kalio, magnio,vario ir seleno. Taip pat bolivinė balanda yra beveik visiškai pasisavinama organizmo, ji neturi gliuteno, turi žemą glikenijos indeksą ir puikiai maitina. Žmonės, kurie serga diabetu gali tinkamai įvertinti šį produktą, taip pat ji turi būti vartojama ir šios ligos profilaktikai.
O dar bolivinė balanda yra keičiamųjų (alaninas, glicinas ir tirozinas) ir nepakeičiamųjų amino rūgščių (arganino, valino, leicino, triptofano) šaltinis. Ypatinga verte gali pasigirti amino rūgštis lizinas, kuri yra atsakinga už kalcio pasisavinimą organizme.
Kaip gaminti bolivinę balandą?
Bolivinė balanda yra gaminama pakankamai nesudėtingai, o svarbiausia greitai. Kad kruopos nebūtų karčios prieš verdant jos turi būti tinkamai išplaunamos šaltu vandeniu. Taip pat galima jas užmirkyti, tačiau tai nėra būtina.
Košė bus minkšta, biri ir traški, puikiai tiinka valgyti su šviežiomis ir troškintomis daržovėmis.
Su kuo valgyti bolivinę balandą?
Atsižvelgiant, kad šio produkto kaina šiek tiek kandžiojasi, šias kruopas galima gaminti grynas, derinti su kitomis košėmis arba įdėti į daržovių salotas. Jos gali tapti puikiu papildymu prie plovo su vištiena.
Bolivinė balanda puikiai tinka pietums karštą vasaros dieną, kai nesinori mėsos, tačiau tuo pat metu norisi šiek tiek rimčiau pasistiprinti, nei įprastomis daržovėmis. Kruopų skonis puikiai atsiskleidži kartu su žalumynais, sezoninėmis daržovėmis, alyvuogėmis, fetos sūriu, galima pagardinti juodaisiais pipirais arba citrina.
Taip pat bolivinė balanda gali būti derinama su moliūgu ir kariu, baklažanais ir avokadu, gali būti užkepama su tomatu ir kitais produktais. Svarbiausia nebijokite eksperimentuoti ir atidaryti naujas skonių kombinacijas.